Κύφωση, Σκολίωση, Λόρδωση και τι πρέπει να γνωρίζουμε

Στέλιος Αριστοδήμου

Health & Fitness Expert,

ACSM Exercise Physiologist

Στο πιο κάτω άρθρο με απλό και περιεκτικό τρόπο αναφέρονται οι 3 βασικές αλλοιώσεις στην σπονδυλική, το πως θα τις αναγνωρίσουμε οπτικά, που οφείλονται οι αλλαγές αυτές και να κατανοήσουμε ότι χρειάζεται εξειδικευμένο πλάνο για την αντιμετώπισή του.

Το πρώτο βήμα είναι η επίσκεψη στον ορθοπεδικό για να γίνει η διάγνωση και να ακολουθήσει η φυσιοθεραπεία όταν κρίνει ο ορθοπεδικός ότι χρειάζεται. Το επόμενο βήμα το οποίο θα είναι και το μεγαλύτερο σε διάρκεια είναι ο σχεδιασμός του πλάνου άσκησης από εργοφυσιολόγο/γυμναστή λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα σας.

Κύφωση

  • Η κύφωση είναι όταν το θωρακικό κύρτωμα της σπονδυλικής στήλης είναι υπερβολικά αναπτυγμένο. Οπτικά αυτό που θα βλέπουμε, είναι μια κλίση της ωμικής ζώνης του σώματος  προς τα εμπρός.
  • Η Κύφωση προκαλείται κυρίως λόγω κακής στάσης σώματος, της θέσης του σώματος στο γραφείο/σχολείο, οι πολλές ώρες στον υπολογιστή, καθώς επίσης και σε ανατομική ανωμαλία της σπονδυλικής στήλης.

Ποιες αλλαγές γίνονται στο μυϊκό μας σύστημα, στην κύφωση.

  • Βράχυνση  (΄΄μάζεμα΄΄ των μυών, το οποίο προκαλεί μείωση στο εύρος κίνησης μιας άρθρωσης) σε: θωρακικούς μύες, πρόσθιο δελτοειδή, άνω μοίρα τραπεζοειδή.

Για τις πιο πάνω μυϊκές ομάδες, οι οποίες έχουν βραχυνθεί, έχουν ΄΄μαζέψει΄΄, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση σε διατατικές ασκήσεις (stretching).  

  • Αδυναμία (ατροφία) σε:  έξω στροφείς μύες (οπίσθιος δελτοειδής, υπακάνθιος, ελάσσων στρογγύλος), μεσαία και κάτω μοίρα τραπεζοειδή, ρομβοειδή
  • Για αυτές τις μυϊκές ομάδες, οι οποίες έχουν ατροφήσει, έχουν χάσει την δύναμη τους, θα πρέπει να δώσουμε έμφαση σε ασκήσεις ενδυνάμωσης. 
  • Ασκήσεις οι οποίες ενδυναμώνουν το πάνω μέρος της πλάτης, είναι για παράδειγμα το μηχάνημα πλάτης με ανοικτή λαβή (αγκώνες στο ύψος του ώμου), κωπηλατική στους ιμάντες αιώρησης (π.χ. TRX) ή στο λάστιχο, σκυφτές άρσεις αλτήρων για οπίσθιο δελτοειδή και αρκετές άλλες ασκήσεις. Γενικά θα πρέπει να εκτελούνται ασκήσεις οι οποίες να προκαλούν προσαγωγή, δηλαδή ΄΄μάζεμα΄΄ της ωμοπλάτης, δηλαδή να πλησιάζουν οι δύο ωμοπλάτες μεταξύ τους.

ΛΟΡΔΩΣΗ

  • Είναι η υπερβολική ανάπτυξη στο οσφυϊκό κύρτωμα της σπονδυλικής στήλης.
  • Οπτικά αυτό που μπορούμε να παρατηρήσουμε, είναι μετατόπιση της λεκάνης και αύξηση του κυρτώματος στην οσφυϊκή μοίρα. Η κοιλιά βρίσκεται μπροστά και κάτω και οι γλουτιαίοι προέχουν πίσω και πάνω.
  • Αν από όρθια θέση ακουμπήσουμε την πλάτη και την λεκάνη στον τοίχο, θα παρατηρήσουμε ότι το κενό στην οσφυϊκή μοίρα (στην μέση) είναι αυξημένο. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει μια μικρή καμπύλη, στην λόρδωση όμως, υπάρχει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό.
  • Προκαλείται από την καθιστική ζωή, κληρονομική προδιάθεση, αδυναμία κοιλιακών μυών, κακή στάση του σώματος από συνήθεια και από ανατομική ανωμαλία της σπονδυλικής στήλης.

Ποιες αλλαγές γίνονται στο μυϊκό μας σύστημα, στην λόρδωση

  • Παρουσιάζεται βράχυνση σε μερικές μυϊκές ομάδες και ταυτόχρονα κάποιες άλλες μυϊκές ομάδες χάνουν την δύναμη τους.
  • Βράχυνση (΄΄μάζεμα΄΄) σε: λαγονοψωίτη (είναι η μυϊκή ομάδα η οποία ενώνει τον μηρό μας μαζί με την λεκάνη), ορθό μηριαίο, δικέφαλο μηριαίο, ραχιαίων.

Για να βοηθήσουμε το πρόβλημα της λόρδωσης, θα πρέπει να εφαρμόσουμε ειδικό ασκησιολόγιο, όπου να δίνεται έμφαση στην διάταση των πιο πάνω μυϊκών ομάδων και στην ενδυνάμωση των κοιλιακών, ραχιαίων και γλουτιαίων.

  • Αδυναμία σε: κοιλιακούς, ραχιαίους, γλουτούς. Αντίστοιχα, σε αυτές τις μυϊκές ομάδες θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε ασκήσεις ενδυνάμωσης

ΣΚΟΛΙΩΣΗ

  • Είναι η υπερβολική ανάπτυξη στα πλάγια κυρτώματα της σπονδυλικής στήλης.  
  • Οπτικά αυτό που μπορούμε να παρατηρήσουμε:
  1. Από ελαφριά δίπλωση της πλάτης προς τα εμπρός, διαγράφετε κλίση της σπονδυλικής στήλης προς το πλάι.
  2. Ο ένας ώμος είναι πιο ψηλά από τον άλλο.
  3. Υπάρχει κλίση προς τη μια πλευρά του σώματος
  4. Με τα χέρια τεντωμένα και τις παλάμες να ακουμπάνε στα πόδια μας, τα δάκτυλα του ενός χεριού θα φτάνουν πιο μακριά από τα δάκτυλα του άλλου.
  5. Θα υπάρχει διαφορετική θέση/ύψος της θηλής των μαστών                  

Προκαλείται από:

  • την κακή στάση του σώματος όταν καθόμαστε και κατά την όρθια θέση.
  • αντισταθμιστικά (π.χ. το ένα πόδι είναι πιο κοντό από το άλλο).
  • διάφοροι τραυματισμοί της σ.σ.
  • ασύμμετρη κατανομή εξωτερικών επιβαρύνσεων σε καθημερινές δραστηριότητες ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία όπου αναπτύσσεται το σώμα.

Το πρόγραμμα άσκησης

  • Το πρόγραμμα της άσκησης θα πρέπει να γίνει με σκοπό να βελτιώσει την πλάγια κλίση του σώματος, όσο γίνεται σε μεγαλύτερο βαθμό. Η άσκηση μπορεί να επηρεάσει θετικά όταν το πρόβλημα εστιάζεται στο μυϊκό σύστημα.
  • Στην πλευρά όπου ο ένας ώμος βρίσκεται ψηλότερα από τον άλλο, θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε ασκήσεις που βελτιώνουν την ενδυνάμωση. Αρα πρακτικά, γυμνάζουμε και τις δύο πλευρές, με έμφαση  στην μυϊκή ενδυνάμωση της πλευράς που είναι πιο ψηλά.
  • Αντίθετα, η πλευρά όπου ο ώμος είναι χαμηλότερος, θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε ασκήσεις διατάσεων. Οι διατάσεις θα γίνουν και στις δύο πλευρές, με μεγαλύτερη έμφαση (περισσότερα σετς) στην πλευρά όπου ο ώμος είναι πιο χαμηλά.
  • Θα πρέπει επίσης να αποφύγει κανείς ασκήσεις όπου απαιτείται ταυτόχρονη κίνηση και στις δύο ωμοπλάτες, όπως για παράδειγμα πιέσεις πάγκου με μπάρα ή πιέσεις ώμων με μπάρα. Είναι προτιμότερη η χρήση αλτήρων, όπου η κίνηση στις δύο ωμοπλάτες γίνεται ανεξάρτητα.
  • Οι πιο πάνω πληροφορίες έχουν σκοπό να μας βοηθήσουν να γίνουμε πιο συνειδητοποιημένοι και να ερευνήσουμε περισσότερο όπου χρειάζεται. Δεν αντικαθιστούν τους σημαντικούς ρόλους του γυμναστή, του φυσιοθεραπευτή ή του ιατρού. Η διάγνωση θα πρέπει να γίνεται από ορθοπεδικό ιατρό.

Οι πληροφορίες αυτές είναι ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό για το κοινό. Παρέχουν έγκυρες και με βάση τα τελευταία επίσημα επιστημονικά δεδομένα των διεθνών οργανισμών (2021). Δεν αποτελεί ιατρική συμβουλή. Δεν εξηγεί και ούτε είναι ο σκοπός του να εξηγεί όλες τις κατάλληλες θεραπείες ή μεθόδους φροντίδας. Δεν υποκαθιστά τη συμβουλή ενός γιατρού ή άλλων επαγγελματιών Υγείας. 

Ενώ αυτή η ιστοσελίδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παροχή πληροφοριών που είναι ακριβείς και έγκαιρες, ο εκδότης δεν μπορεί να προβεί σε εγγυήσεις για τις απόψεις αυτές. Οι πληροφορίες δεν υπαγορεύουν αποκλειστική πορεία θεραπείας ή διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται και δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ότι αποκλείει άλλες αποδεκτές μεθόδους πρακτικής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

X